Jan Becaus wordt senator voor N-VA

Jan Becaus, het voormalige nieuwsanker van Het Journaal op de openbare omroep VRT wordt gecoöpteerd senator voor de N-VA. Becaus (65) is sinds 1 augustus 2013 op pensioen als journalist. Naast Becaus, wordt ook Pol Van den Driessche door de partijraad aangeduid om in de Senaat te gaan zitten.

Niet verkozen

Becaus kwam niet op bij de vorige verkiezingen en raakte dus ook niet verkozen. N-VA mag echter twee senatoren aanduiden, coöpteren heet dat. Meestal wordt dat systeem gebruikt om partijmilitanten die niet verkozen raakten op te vissen, maar de partijen mogen ook mensen aanduiden die niet verkiesbaar waren.  De keuze voor Becaus komt als een totale verrassing.

Al langer voor N-VA

"Negentwintig jaar lang heb ik mijn politieke mening beroepshalve voor mezelf gehouden en ik heb daar nooit een probleem van gemaakt. Maar ik ben nu ongebonden en kan me actief engageren voor de partij die al langer mijn voorkeur wegdraagt. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld voor coöptatie in de Senaat", licht Becaus zijn keuze toe. De nu 65-jarige Destelbergenaar ging in 1984 aan de slag bij de toenmalige BRT. Tot 2012 presenteerde hij Het Journaal. Vorig jaar ging hij met pensioen, al schrijft hij nog columns voor Kerk en Leven. Met gewezen hoofdredacteur Siegfried Bracke en ex-Klara-presentatrice Manuela Van Werde telt N-VA nog voormalige VRT-mensen in de parlementen. 

Van Den Driessche

Minder verrassend was de keuze voor Van Den Driessche, die eerder dan weer actief was bij VTM. Van Den Driessche kwam op 25 mei op als lijstduwer in West-Vlaanderen, maar greep net naast een zetel. De partijraad wilde zijn kennis en ervaring niet verloren zien gaan, luidt het. "Ik ben enorm dankbaar dat de partijraad mij deze kans geeft. Ik beschouw dit als een blijk van vertrouwen van de basis", reageert Van Den Driessche, die aan de slag blijft als communicatieadviseur bij de Vlaams-nationalisten.