Politie betrapt 15 afwezige bijzitters

Voor de allereerste keer in Vlaanderen zijn er op verkiezingsdag bijzitters op heterdaad betrapt. Bij controles in Antwerpen bij vijftien bijzitters die volgens hun attest moesten werken, bleken ze alle vijftien niet op het werk. Dat berichten de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag.

Valsheid in geschrifte

Het kiesdistrict Antwerpen is het enige dat bij de verkiezingen van 25 mei politieagenten naar de werkvloer heeft gestuurd. "Als het attest van de werkgever twijfelachtig of onduidelijk was, hebben we een controle laten uitvoeren", zegt griffier Mark Jespers van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Bij een steekproef van vijftien bijzitters bleken ze alle vijftien niet op het werk. De actie kwam er na het uitzonderlijk hoge aantal afzeggingen van voor- en bijzitters. "Deze mensen riskeren een fikse boete voor valsheid in geschrifte", zegt Jespers.

Duizenden boetes

Parketten over het hele land zijn op dit moment bezig met het versturen van duizenden boetes naar onterecht afwezige burgers. Wie te laat of niet kwam opdagen in het stembureau wordt gestraft met een boete van minimaal 300 euro.