Reactoren liggen langer stil

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen zeker nog stil tot in de herfst van dit jaar. Dat zegt uitbater Electrabel. Er worden nog bijkomende testen uitgevoerd op beide reactorvaten.

Scheurtjes

Electrabel legde Doel 3 en Tihange 2 eind maart onverwacht weer stil, omdat testen op de reactoren niet de verwachte resultaten opleverden. Meer onderzoek was nodig. Beide reactoren lagen eerder bijna een jaar stil, nadat in de zomer van 2012 scheurtjes waren ontdekt in de reactorvaten. Onderzoek wees toen uit dat het ging om waterstofvlokken. Bij de heropstart in juni 2013 was overeengekomen om testen uit te voeren om het gedrag van de reactorvaten op lange termijn te evalueren. Het zijn die testen die niet de verhoopte resultaten opleverden. Concreet bleek de breuktaaibaarheid van het staal waar de reactoren uit bestaan sneller te verminderen dan verwacht.

Onderzoek

Electrabel zei bij het opnieuw stilleggen van de centrales in maart dat ze niet zouden worden heropgestart voor 15 juni. Nu wordt die datum verschoven tot zeker de herfst van 2014. Er worden nog bijkomende tests uitgevoerd door het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. "Het gaat om omvangrijk en heel complex onderzoek, dat voor het eerst gebeurt in de nucleaire sector", aldus een Electrabel-woordvoerster. Het gaat onder meer om mechanische testen om de druk te meten op de vaten en microscopische en metallurgische onderzoeken. Dat gebeurt met de hulp van nationale en internationale deskundigen.

Stroom

Uit de eerste resultaten van het onderzoek kunnen nog geen conclusies worden getrokken over het al dan niet heropstarten van beide reactoren.  Het is de vraag of beide reactoren nog voor de winter kunnen worden heropgestart. Doel 3 en Tihange 2 zijn goed voor 2.000 MW of bijna 15 pct van de Belgische elektriciteitsproductie. Uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas, bleek deze week nog dat België in april voor meer dan een kwart afhankelijk was van invoer van elektriciteit vanuit het buitenland. Electrabel garandeert de bevoorradingszekerheid van zijn klanten, verzekert een woordvoerster. Zo is het onderhoudsprogramma van de centrales aangepast om de productie te optimaliseren, en kan Electrabel desnoods aan grote industriële klanten vragen om op piekmomenten hun verbruik aan te passen.