Winkels schrappen 'bloedscampi's'

Enkele Belgische supermarkten nemen Thaise kant-en-klaargerechten met garnalen uit de rekken. Dat doen onder meer Carrefour en Colruyt. De toeleveranciers van de gerechten steunen op moderne slavernij, zo schrijven verschillende kranten.

De zogenaamde ‘bloedscampi’s en bloedgarnalen’ worden gevangen vanop Thaise vissersboten waar de arbeidsomstandigheden werkelijk erbarmelijk zijn. De vissers moeten shiften van 20 uur draaien, er worden Middeleeuwse martelpraktijken gebruikt en er is sprake van publieke executies.

De kapiteins van de boten werken in opdracht van het Thaise Charoen Pokphand Foods, één van de grootste garnalenkwekers ter wereld. Het bedrijf betaalt de kapiteins voor de levering van goedkoop vismeel dat gebruikt wordt om de garnalen te voederen.

Als reactie op deze praktijken hebben verschillende Belgische supermarkten de gerechten uit hun rekken genomen. Carrefour, Colruyt, Match, Cora hebben of hadden producten van CP Foods in de rekken liggen, maar een rondvraag leerde  Het Franse hoofdkantoor van Carrefour liet woensdagavond aan De Standaard weten de producten van CP Foods voorlopig te blokkeren. Colruyt besloot woensdag om de resterende lading producten van CP Foods terug te sturen.