2500 banen bedreigd bij Delhaize

Bij winkelketen Delhaize kunnen de komende drie jaar veertien winkels worden gesloten. 2500 mensen zouden daarbij hun job kunnen verliezen. Dat heeft de supermarktketen bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad en ook bevestigd tijdens een persconferentie.

Volgens de directie is de economische crisis van de afgelopen jaren één van de belangrijkste oorzaken. “Het heeft het aankoopgedrag van de consument veranderd. Ze kopen nu meer huismerken, wat het marktaandeel van de discountsupermarkten sterk heeft doen stijgen”, klinkt het. Daarnaast zijn er ook de hoge kosten voor loon- en arbeidsvoorwaarden.

Om de toekomst van het bedrijf te verzekeren, wil Delhaize tussen 2015 en 2017 450 miljoen euro investeren. Om dat mogelijk te maken, zijn er verschillende maatregelen nodig.

Daarbij hoort mogelijk ook de sluiting van veertien winkels en het collectief ontslag van 2.500 werknemers. “We zullen er alles aan doen om naakte ontslagen te vermijden”, klinkt het. “Maar als het collectief ontslag wordt bevestigd, kan dat al vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar. Er zullen ook andere loon- en arbeidsvoorwaarden komen.”

Bij Delhaize werken zo’n zestienduizend mensen. Bij de bedreigde winkels die de komende drie jaar kunnen sluiten, zijn die van Aarschot, Berlaar, Diest, Dinant, Eupen, Genk, Herstal, Kortrijk, La Louvière, Lommel, Dendermodne, Tubize, Turnhout en Schaarbeek.

Bekijk ook: