Doneer hagelbollen aan UGent

De universiteit Gent wil graag onbeschadigde en diepgevroren hagelbollen onderzoeken en vraagt daarom aan iedereen die dit weekend hagelbollen heeft verzameld om ze aan de universiteit te doneren. De hagelbollen kunnen dienen in het onderzoek naar hagelschade bij vliegtuigen.

"De nieuwe materialen waaruit de meest recente, lichtgewicht vliegtuigen worden vervaardigd, zijn immers erg gevoelig aan beschadiging door de impact van grote hagelstenen", zegt de Gentse professor Patricia Verleysen. Bij het onderzoek zouden de hagelbollen met kanonnen gelanceerd worden op proefvliegtuigen om te zien wat de impact is. De wetenschappers willen onderzoeken hoe het ijs zich gedraagt na de impact met het vliegtuig. Het onderzoek is niet alleen nuttig voor vliegtuigen. Als de wetenschappers kunnen achterhalen hoe de hagel zich gedraagt, kunnen ze ook nagaan hoeveel schade het kan aanrichten op bijvoorbeeld auto’s en serres.  

De recente hagelbuien zijn een unieke kans voor de universiteit om het onderzoek in een stroomversnelling te brengen, want het is bijzonder moeilijk om hagelbollen in een laboratorium te “kweken”. Al een zeventigtal mensen uit onder andere Sint-Niklaas en Wingene lieten al weten dat ze graag willen meewerken aan het project. Wie hagelbollen wil doneren aan de UGent, kan mailen naar info@vikar.be.