CD&V en N-VA starten Vlaamse gesprekken

N-VA en CD&V zijn vanmiddag in de statige ambtswoning van de Vlaamse minister-president gestart met de gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering.

Ze beginnen met het vastleggen van werkafspraken en met een doorlichting van het budgettaire kader. De rest van de onderhandelingen zal plaatsvinden in het Vlaams Parlement en op de kabinetten.

Voor het verlengde weekend kondigden N-VA en CD&V aan dat ze samen, zonder Open Vld, de onderhandelingen wilden starten voor de vorming van een Vlaamse regering.

"De toestand is ernstig", zei ontslagnemend minister-president Peeters voor aanvang van de vergadering. "Het wordt geen walk in the park. We zullen moeten saneren en tegelijk moeten investeren in sociaal beleid, zoals personen met een handicap, scholenbouw, enzovoort."

Peeters premier?

Over zijn eigen toekomst hield Peeters de lippen op mekaar. Dat zijn naam genoemd wordt als mogelijke premier wil hij niet gehoord hebben. "Dat is totaal niet aan de orde", klonk het.

Het is ook afwachten of de federale regeringsvorming een impact zal hebben op de Vlaamse formatiegesprekken. Zo is het bijvoorbeeld de vraag of Open Vld zal inbreken in de Vlaamse meerderheid als de Vlaamse liberalen federaal mee aan tafel gaan. "Ik weet van geen derde partner", zei Peeters.

Liesbeth Homans houdt de deur wel op een kier. "We hebben met twee partijen een ruime meerderheid, maar ik sluit niemand bij voorbaat uit", klonk het.

De hoofdrolspelers

De N-VA-delegatie wordt aangevoerd door Geert Bourgeois. Hij wordt geflankeerd door Ben Weyts, Liesbeth Homans en Philippe Muyters. Aan CD&V-kant is ontslagnemend minister-president Kris Peeters de delegatieleider. Naast hem zitten Jo Vandeurzen, Hilde Crevits en Joke Schauvliege aan tafel. Beide delegaties worden aangevuld met kabinetschefs en experts.

Bekijk ook: