Donder en bliksem, geen hagel

Zo goed als heel Vlaanderen is afgelopen nacht getroffen door een nieuw onweer. Dat ging gepaard met felle regenbuien, donder en bliksem. De hagel bleef gelukkig uit. De onweerszone is intussen vertrokken richting Nederland en Duitsland.

"Alle provincies zijn zwaar getroffen", vertelt weerman David Dehenauw. "Behalve dan wat de hagel betreft, want die bleef uit, op een paar kleine uitzonderinge na. Dat komt omdat er gisteravond al enkele buien waren, waardoor het wat is afgekoeld. Terwijl net die hoge temperaturen bevordelijk zijn voor hagelvorming."

Snelwegen blank

Het onweer zorgde wel voor heel wat problemen op de weg. Op verschillende snelwegen stond de rechterrijstrook blank. Ook bij het spoor is er hinder. Tussen Herentals en Olen viel er een boom op het spoor, die intussen wel is verwijderd. Tussen Schellebelle en Aalst en tussen Mol en Hamont zijn er dan weer blikseminslagen op de spoorweginstallaties, waardoor verschillende overwegen zijn verstoord.

Nog meer onweer

Ook voor vandaag is er kans op enkele onweersbuien. "Vooral dan in het oosten van het land", vertelt Dehenauw. "Het ergste is wel voorbij, maar laat je zeker niet misleiden. Het onweer kan nog zeer fors zijn, met mogelijk zelfs nog hagel."