Storm laat schade en gewonden na

In het West-Vlaamse Wingene zijn tijdens het noodweer zaterdagavond vijf gekwetsten gevallen. Dat bevestigt waarnemend burgemeester Walter Yde zondagochtend. Twee van hen kregen een beroerte, de andere drie vertonen snijwonden en/of verwondingen van de hagelstenen. Bij twee van hen vielen de verwondingen nog mee, een derde persoon is er erger aan toe. Het gaat niet om kinderen, bevestigt de burgemeester. Er waren ook heel wat mensen die blauwe plekken of kleinere verwondingen aan het hoofd opliepen door de hagelstenen.

Een dag na de felle hagelbui kunnen de Wingenaars de schade beginnen opmeten. Tal van daken en ruiten raakten beschadigd, takken werden afgerukt en nagenoeg alle wagens in Wingene vertonen sporen van hagelstenen ter grootte van een pingpongbal. Ook de land- en tuinbouw kreeg de volle laag. Serres zijn herleid tot schroot en de gewassen zijn vernield. "Toen ik rond 5 uur vanochtend terug de baan op ging, was de brandweer nog steeds bezig met interventies", aldus Yde. De brandweer kreeg ongeveer 140 meldingen binnen. Mensen en dieren op het droge krijgen, was de prioriteit.

Er heerste zaterdagavond wat onduidelijkheid over het gemeentelijk interventieplan, maar toen rond 22 uur bleek dat er toch mensen gewond waren geraakt, kondigden de hulpdiensten en het gemeentebestuur het plan alsnog af. Iets na middernacht werd het ingetrokken. Sinds 8 uur zondag is het gemeentehuis weer geopend. Inwoners kunnen er langsgaan, of bellen naar 051/65.00.60 voor informatie. "We verwachten veel telefoontjes deze ochtend. Het nummer blijft van kracht zolang het nodig is", aldus Walter Yde.