Crisicentrum na storm in Wingene

Het West-Vlaamse Wingene heeft na de krachtige hagelbui een noodnummer opgericht, namelijk 051 65 00 60. Daar kunnen de inwoners die geleden hebben onder het noodweer terecht voor meer informatie. In het gemeentehuis is een crisiscel opgericht van waaruit hulp wordt geboden. Inmiddels kon plaatsvervangend burgemeester Walter Yde meegeven dat er geen gewonden zijn gevallen. Het gemeentelijk rampenplan ging dan ook net niet van kracht.

Rond zeven uur trok een stevige hagelbui, gecombineerd met forse windstoten een spoor van vernieling.  "Er is enorm veel schade aangericht van in Zwevezele tot in Wingene en dan richting Aalter. Het is op dit moment onmogelijk om alles in kaart te brengen. De brandweer rijdt constant rond om te helpen. We kregen ook bijstand van Aalter, Oostkamp, Torhout en Ardooie", aldus Walter Yde.  Na de storm kwamen mensen meteen naar buiten om de schade op te meten. Op sommige plaatsen was het wegdek niet meer zichtbaar door de hagelstenen en drie uur na de feiten liggen de velden er nog steeds wit bij.

"Onze bezorgdheid gaat uit naar de inwoners. Hectares serres en gewassen zijn vernield. De brandweer is op de been en probeert te zorgen dat mensen droog zitten. Ook heel wat stallen staan onder water, dus ook de dieren moeten in het droge gebracht worden", aldus Yde.  Yde bevestigde de eerdere woorden van burgemeester Hendrik Verkest. "We zijn nu al begonnen met het opmaken van een dossier in samenwerking met de verzekering. We gaan proberen dit te laten erkennen als natuurramp zodat mensen een beroep kunnen doen op het rampenfonds", besloot hij.