Zware hagelbui maakt veel schade

Een korte, maar bijzonder hevige hagelbui heeft vanavond veel schade gemaakt in Oost- en West-Vlaanderen. Op sommige plaatsen vielen hagelstenen zo groot als golfballen. In de West-Vlaamse gemeente Wingene is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Schade

De storm trok over verschillende gemeentes, maar de meeste schade lijkt er te zijn in Wingen, Knesselare en Zwevezele. Daar zijn ruiten gebroken, bomen ontworteld en hebben tientallen wagens schade opgelopen.

Rampenplan

In de West-Vlaamse gemeente Wingene is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, nadat een korte, krachtige hagelstorm zaterdagavond een grote ravage had aangericht. "Anderhalf uur nadat de hagelstorm er passeerde, ligt in de gemeente nog altijd een laag van een twintigtal centimeter smeltende hagel", zo stelt de correspondent van Belga ter plaatse vast.

"Oude daken geraakt, ruiten aan diggelen, auto's beschadigd, ... Er is enorm veel schade", klonk het bij de brandweer zaterdagavond. "We gaan nog de hele avond en nacht op baan zijn om alles wat onder controle te krijgen." Via sociale media werden foto's verspreid van sneeuwwitte wegen en hagelbollen zo groot als een pingpongbal. Ook de burgemeester, die momenteel in het buitenland is en pas zondag thuiskomt, was al op de hoogte. "Ik sta voortdurend in contact met de hulpdiensten en de brandweer. We verlenen overal de eerste bijstand en zien wat nog gevrijwaard kan worden. We zijn inmiddels bezig met het opmaken van het dossier om dit te laten erkennen als een natuurramp." Als het noodweer erkend wordt als natuurramp, kunnen slachtoffers een beroep doen op een hulpfonds voor de schade.