Rutten: "Federaal én Vlaams of niet"

Volgens Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten maken N-VA en CD&V, die aangekondigd hebben onderhandelingen te starten over de vorming van een Vlaamse regering, de vorming van een federale regering zonder de PS onmogelijk. Want, zo zegt ze: "Ons programma blijft één en ondeelbaar". Rutten is niet bereid mee een federale regering te maken als ze ook Vlaams haar stempel niet kan drukken.

Begin van de blokkering

Rutten reageert vrijdag via Twitter. In een persbericht legt Open Vld uit dat N-VA en CD&V "voor dezelfde onverantwoordelijke weg als PS en CDH kiezen". "Men weet dat men liberalen nodig heeft om een federale regering te maken zonder PS. Door nu in deze formule van start te gaan, wordt een federale economische groeiregering onmogelijk", luidt het. "Dit is het begin van eindeloze blokkeringen." 

De Vlaamse liberalen herhalen en benadrukken dat hun programma "één en ondeelbaar" is. "We zijn niet bereid om een federale regering te maken als we niet ook op Vlaams niveau onze stempel kunnen drukken. Van dat principe wijken wij niet af."