Koning Albert geeft laatste interview

Vandaag wordt Koning Albert II tachtig. Zijn laatste interview in het Nederlands heeft hij exclusief aan VTM NIEUWS gegeven. De entourage van de regerende koning Filip was deze keer wel op de hoogte. 

Een preview van het gesprek, waarin de kijker vooral de mens achter de koning ziet, is vanmiddag te zien in VTM NIEUWS om 13 uur. Het integrale interview wordt uitgezonden op maandag 9 juni en op dinsdag 10 juni 2014, als proloog van het uitgebreide tweeluik van RTL-TVI-collega Pascal Vrebos.

Gisteren, op donderdag 5 juni, is journalist Barend Leyts ontvangen in kasteel Belvédère door Koning Albert II en Koningin Paola voor zijn laatste interview in het Nederlands. De vorst en de journalist kennen mekaar al vele jaren en hebben een goede verstandhouding. Zo was Barend Leyts in de zomer van 2013 ‘kroongetuige’ bij de speech waarin de vorst zijn troonsafstand aankondigde. In 2003 werkte Leyts mee aan de uitzending over het tienjarig koningschap van Albert II. 

Natuurlijke omgeving

Koning Albert II en Koningin Paola ontvangen Barend Leyts in hun natuurlijke omgeving voor dit laatste interview in het Nederlands. De vorst toont zich meer dan ooit als mens wanneer hij onder andere praat over de monarchie en over zijn leven sinds zijn aftreden. Ook het thema doodgaan schuwt hij niet.

“Ik zie ook het einde van mijn leven”, zegt koning Albert. “Ik denk er dikwijls aan. Dankbaar, maar met gemengde gevoelens, want ik zie niet graag dat mijn vrouw alleen blijft.“