Diaken weet zelf niet hoeveel hij doodde

Ivo P., de diaken van 57 uit Wevelgem die verdacht wordt van meervoudige moord, weet zelf niet meer hoeveel slachtoffers hij op zijn geweten heeft. Volgens verschillende kranten zijn het er meer dan veertig, maar dat ontkent de advocaat van de verdachte.

Gisteren raakte bekend dat de diaken dertig jaar lang verschillende patiënten om het leven zou hebben gebracht in een ziekenhuis in Menen. Het parket verdenkt hem van moord, maar zelf zegt de diaken dat hij dat heeft gedaan om mensen te verlossen uit hun ondraaglijke lijden en is er absoluut geen sprake van moord.

Volgens de krant Het Nieuwsblad zou de man verantwoordelijk zijn voor bijna vijftig moorden. “Een cijfer dat ik nooit heb gezegd”, herhaalt advocaat Filip De Reuse. “Mijn cliënt weet niet alles meer, maar zal zijn volle medewerking verlenen aan het onderzoek.” Het is ook onduidelijk hoe de man precies zijn patiënten doodde.

De verdachte begon begin jaren tachtig als verpleegkundige in het AZ Delta in Menen. Hij deed dat tot 2002. Daarna werd hij door de bisschop van Brugge gewijd tot diaken en bezocht hij nog meerdere malen per week enkele patiënten.

Vorige week werd de man opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis van Ieper. Vandaag zal hij opnieuw worden ondervraagd.