Brussel: Open Vld in zee met CD&V en sp.a

Open Vld opent in Brussel langs Vlaamse kant formatiegesprekken met CD&V en sp.a. Dat heeft Guy Vanhengel, de lijsttrekker van Open Vld in Brussel, bekend gemaakt. Het ziet er zo naar uit dat er in Brussel langs Vlaamse kant een klassieke tripartite komt. Eerder vandaag maakte de PS bekend dat ze in Brussel gesprekken begint met cdH en FDF. Later geven de zes partijen die willen gaan regeren in Brussel samen een persconferentie.

Dat er langs Nederlandstalige kant in Brussel gekozen wordt voor een traditionele tripartite zat er al een tijdje aan te komen. Bij Groen, dat de voorbije jaren mee in de Brusselse meerderheid zat, voelden ze de bui ook al hangen. Maar ondanks electorale winst (van 11 naar 18 procent) tuimelt de partij dus in de oppositie. Vandaag nog zei Groen-voorzitter Wouter Van Besien daarover: "De traditionele partijen lachen met de Brusselse kiezer".

Aan Vlaamse kant grijpt men dus terug naar de klassieke tripartite. Dat was onder meer ook al het geval in de regering-Picqué tussen 2004 en 2009. Aan Franstalige kant zit het liberale MR niet mee aan tafel. Daar bestaat de coalitie uit PS, cdH en FDF. Open Vld (26,7 %) is in Brussel de grootste Vlaamse partij, voor sp.a (19,5 %) en Groen (17,9 %). Daarna volgen N-VA (17 %) en CD&V (11,4%).