"Groot-Brittannië hoort in EU"

Barack Obama heeft de G7 afgesloten met een persconferentie, aan de zijde van de Britse eerste minister David Cameron. “Deze top zou oorspronkelijk in Sotsji plaatsvinden”, verwees Barack Obama meteen naar Rusland. “Maar na hun acties in Oekraïne, hebben we de top geannuleerd en verplaatst naar Brussel, waar voor het eerst in 20 jaar een G7 heeft plaatsgevonden. De G7 was een gelegenheid om onze steun uit te drukken aan het Oekraïense volk.”

“De crisis in Oekraïne heeft ook de energiebevoorrading op de agenda geplaatst. We zullen Oekraïne en andere landen in Oost-Europa helpen om hun energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen. Daarnaast zullen we bekijken wat de mogelijke impact zou zijn op de energiebevoorrading van de landen van de G7.”

Obama had het ook over de klimaatverandering. “Alle wereldeconomieën, zowel die van de G7, als bijvoorbeeld China, moeten leiderschap tonen. We moeten maatregelen nemen, want de klimaatverandering vormt een grote bedreiging.” Ten slotte verwees Obama nog naar de herdenking van D-Day, morgen in Normandië.  

“Rusland moet zich aan voorwaarden houden, anders sancties”

Ook David Cameron, de Britse eerste minister, had het over de crisis in Oekraïne. “Er zijn drie zaken waar Rusland zich moet aan houden: President Poetin moet de verkiezing van de Oekraïense president erkennen, Rusland moet stoppen met troepen over de grens te sturen en de Russen mogen separatistische groeperingen in Oekraïne niet steunen.”

“Als dit niet gebeurt, volgen er bijkomende sancties. Daarin zal de komende maand cruciaal zijn. En ik zal er bij president Poetin op aandringen deze voorwaarden na te leven.”

“Groot-Brittannië hoort in hervormde EU thuis”

David Cameron ging ook in op de rol van Groot-Brittannië in de EU. “Groot-Brittannië hoort thuis in een hervormde Europese Unie. Er zal gesproken moeten worden over de rol van Groot-Brittannië daarin. En die rol zal in een referendum worden voorgelegd aan de Britten, maar ik zal hen ten zeerste aanraden dat Groot-Brittannië zijn plek heeft in de EU.”

“Ik kan me geen EU voorstellen zonder Groot-Brittannië”, zei Barack Obama daarover. “Net als ik me geen Groot-Brittannië zonder de EU kan voorstellen.”