Dossier Crisis Oekraïne

G7: “Russen moeten Oekraïne verlaten”

De leiders van zeven van de grootste geïndustrialiseerde landen roepen Rusland op om alle strijdkrachten aan de grens met Oekraïne terug te trekken en de toestroom van wapens en separatisten naar het buurland stop te zetten. "We zijn bereid de gerichte sancties te versterken en bijkomende beduidende restrictieve maatregelen te nemen, om de prijs die Rusland moet betalen de hoogte in te drijven, indien de gebeurtenissen dat vereisen", zo staat in een gezamenlijke mededeling die de staats- en regeringsleiders van de G7 verspreidden in Brussel.

Rusland wordt ook opgeroepen om de gasbevoorrading te verzekeren en om samen te werken met de nieuwe Russische president Petro Porosjenko. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande lieten zich tijdens persconferenties in dezelfde zin uit. Niveau drie van de sancties kan worden ingeleid, zo zei Merkel, "maar dat gebeurt niet automatisch". Merkel riep op om de problemen constructief op te lossen en te blijven spreken met Rusland. "Het is belangrijk dat Rusland zijn deel doet om de toestand te stabiliseren en te laten de-escaleren."

 

Een eerste kans daartoe is er vrijdag, tijdens de herdenkingsplechtigheden rond D-Day in Normandië. Daar zal de Russische president Vladimir Poetin spreken met verschillende wereldleiders. Aan de G7-top in Brussel nemen ook de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Canadese premier Stephen Harper en de Japanse premier Shinzo Abe deel. Zij werden verwelkomd door Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso, die de vergadering leiden.