Geen snelheidsboete want firmawagen

Een rechter heeft een chauffeur uit Bergen die in Namen geflitst werd aan 172 kilometer per uur vrijgesproken, omdat hij met een bedrijfsauto reed. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De snelheidsduivel werd veroordeeld tot een rijverbod van twintig dagen en een boete van 440 euro. Maar de man vocht die veroordeling aan met Christophe Redko, een advocaat gespecialiseerd in verkeerszaken.

“Normaal moet een verkeersovertreding binnen de veertien dagen in de bus zitten van de overtreder. Soms wordt die termijn overschreden en soms gebeurt dit omdat de geflitste auto geen eigendom is van de chauffeur maar van een bedrijf. De vraag is dan: is dit wel eerlijk? Iedereen is toch gelijk voor de wet?”, zei Redko.

Belangrijk precedent

Hij baseerde zich op een recent arrest van het Grondwettelijk Hof. "In principe heeft een proces-verbaal van een politiefunctionaris een bijzondere bewijskracht: als de politie zegt dat het zo is, dan is het zo. Maar volgens het Grondwettelijk Hof verliest een pv die bewijskracht als het eerst naar de leasingmaatschappij gaat en pas vervolgens naar de chauffeur. Dan is het enkel nog een 'pv van inlichting'."

Volgens Redko zet dit vonnis de deur open voor chauffeurs met een firmawagen.

Het parket van Bergen stapt naar cassatie tegen de vrijspraak.