Tekort huisartsen blijft toenemen

Het gebrek aan huisartsen in ons land blijft toenemen, ondanks alle maatregelen. Dat blijkt uit een recente lijst van het RIZIV. Eind 2013 bereikte het tekort een piek van 285 gemeenten, waarvan de helft in Vlaanderen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Vooral de grensregio’s met Nederland zijn extra kwetsbaar. “In Nederland is het beroep van huisarts een nine to five-job”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse huisartsen. “Hier wordt tot ’s avonds laat en in het weekend gewerkt.”

Goed nieuws is dat het aantal studenten huisarts weer is toegenomen. Om het tekort tegen te gaan krijgen jonge starters die zich vestigen in een huisartsarme regio een premier van 20.000 euro.

Papierwerk

"Men heeft te lang gewacht om jonge mensen te stimuleren", zegt Haesaert. "Daarnaast moeten we ook dringend af van al dat papierwerk. Geef iedere dokter alsjeblieft een administratieve kracht. Alleen al voor de aanvraag van een rolstoel voor een patiënt ben je toch al een uurtje zoet met formulieren invullen. Gratis, na je werkdag."