"Electrabel-klanten, vergelijk de prijzen!"

Energieleverancier Electrabel probeert de doorgevoerde prijsverlagingen voor elektriciteit teniet te doen. Dat zegt ook uittredend minister van Consumentenzaken en Energie Johan Vande Lanotte (sp.a). Hij roept de consumenten daarom op de energieprijzen te blijven vergelijken.

Het zou bij Electrabel gaan om een prijsverhoging van 10 à 15 procent voor basiscontracten. In kwestie geldt dat dus enkel voor de “easy-klanten”, de grootste groep van honderdduizenden trouwe klanten die wellicht ook het minst bezig is met vergelijken.

“Ik heb een zeer groot gevoel van déjà-vu”, zegt Vande Lanotte. “In 2007 werden tien dagen na de verkiezingen eveneens de prijzen verhoogd. Vandaag doet zich hetzelfde scenario voor. Alleen is het nu niet de bedoeling dat we er nog eens zes jaar over gaan doen om deze verhogingen recht te zetten.”

Niet onwettig

De prijsstijging die Electrabel wil doorvoeren is echter niet onwettig. “Het gaat om contracten van één jaar. Daarna kan de leverancier een nieuwe overeenkomst voorstellen, maar de klant kan dat wel weigeren en voor een goedkopere formule kiezen of overstappen naar een andere leverancier.”

"Dit is mijn plicht"

“Maar als een minister van Consumentenzaken niet zou reageren op een prijsverhoging van 15%, dan zou hij niet op zijn plaats zitten.”

Vande Lanotte heeft de FOD Economie alvast gevraagd om een nieuwe actie “durf vergelijken” voor te bereiden voor de maand oktober. “Ik ben dan wel minister van lopende zaken, maar dat betekent niet dat ik de dingen ook op zijn beloop laat, als de gezinnen daar het slachtoffer van zouden zijn.”