Brussel: grootste filestad van 2013

De files in en rond de Belgische steden zijn in 2013 alleen maar langer geworden. Brussel blijft de grote koploper, maar ook in Antwerpen en Luik staan we steeds langer in de file. Dat toont een onderzoek van GPS-producent TomTom aan.

Wie op een doorsnee werkdag naar Brussel rijdt, staat gemiddeld 45 minuten in de file. Stel dat je op 30 kilometer van Brussel woont, sta je maar liefst 98 uur per jaar in de file. Daarmee komt Brussel op de elfde plaats te staan in de lijst met meest filegevoelige steden van Europa, na steden als Parijs, Warschau of Rome. Vorig jaar stond Brussel nog op plaats negen, maar toch zijn de files langer geworden. De grootste filestad van Europa blijft Moskou. Vooral dinsdagochtend en donderdagavond kan je het meeste vertraging oplopen in en rond de hoofdstad. Op vrijdagochtend en woensdagavond geraak je het vlotst in Brussel.

Ook in Antwerpen blijft het fileprobleem groeien. Wie naar Antwerpen rijdt, doet daar gemiddeld 26% langer over dan op een filevrije dag. Per dag staan we in en rond Antwerpen ongeveer 33 minuten in de file. Vooral op dinsdagochtend en vrijdagavond kunnen de wachttijden serieus oplopen. Op maandagavond en vrijdagochtend kan je wel vlot langs de ring. In Luik sta je gemiddeld 19 minuten per dag in de file.

TomTom zegt ook dat we niet het langste stilstaan op de snelwegen, maar wel op de secundaire wegen. Wie de secundaire wegen gebruikt om files te vermijden, is er aan voor de moeite.