Tegen luxeverzuim, voor WK-reis

Onderwijsminister Pacsal Smet (sp.a) steunt 15 scholieren die dankzij een wedstrijd eind juni naar het WK in Brazilië mogen, ook al missen de leerlingen zo de laatste lesweek. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

"Dit project vindt aansluiting bij een aantal vakgebonden en vak- en leergebiedoverschrijdende eindtermen", schrijft Smet aan Jannie Haek, bestuurder van de Nationale Loterij, dat de wedstrijd organiseert. 

Door de reis missen de leerlingen echter de laatste schoolweek, terwijl Pascal Smet vorig jaar nog maatregelen nam om de onwettige afwezigheid op het einde van het schooljaar in te dijken. De minister steunt de reis toch, omdat de scholieren er een lokaal project van SOS kinderen, een natuurpark en een museum gaan bezoeken. 

Gemeenschaponderwijs is verbaasd

Mieke Van Hecke, directeur-generaal van de katholieke onderwijskoepel VSKO, reageert verontwaardigd. "Als de minister sympathie opbrengt voor dit project, dan moet hij ook sympathie opbrengen voor ouders die 700 euro kunnen uitsparen door een weekje eerder op reis te vertrekken."

Ook Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO), is verbaasd. "Op deze manier hebben wij geen argumenten meer om te zeggen dat luxeverzuim niet mag". Smet was maandag niet bereikbaar voor commentaar.