België controleert grenzen voor Obama

Naar aanleiding van de komst van de Amerikaanse president Barack Obama naar België, zal ons land voor het eerst in bijna twintig jaar opnieuw grenscontroles uitvoeren. Dat is sinds de invoering van de Schengenzone niet meer gebeurd. Obama komt woensdag naar Brussel voor de bijeenkomst van de G7.

De veiligheidsmaatregelen voor de G7 van woensdag in Brussel zijn te vergelijken met die van Barack Obama's vorige bezoek, eind maart. Al is de perimeter rond zijn overnachtingsplaats The Hotel wel verkleind.

Tot en met 6 juni controles mogelijk

Maar omdat Obama vergadert met zijn collega's van de G7, is er een extraatje aan toegevoegd: grenstoezicht. En dat voor het eerst in de bijna twintig jaar dat de Belgische grenzen zijn opengesteld als gevolg van het Schengenakkoord. Zowel aan de eigenlijke grenzen met Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland als op de lucht- en zeehavens hebben douane en politie tot en met 6 juni de mogelijkheid om controles uit te voeren.

Het grenstoezicht komt er steeds wanneer de G7 vergadert in een Schengenland, en nu is België voor het eerst aan de beurt. "De gewone burger zal er weinig van merken, want er zullen geen systematische controles zijn", zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

"Het is in de eerste plaats een wettelijk middel om potentiële onruststokers uit de Schengenzone tegen te houden aan de grens. De controles gebeuren alleen op basis van informatie van de politie en de veiligheidsdiensten."