Kortrijkse kennissen Mehdi zijn weer vrij

In Kortrijk zijn de twee kennissen waarbij Mehdi Mennouche verbleef, weer vrijgelaten. Ze blijken niets te maken hebben met de aanslag op het Joods Museum in Brussel. De twee werden uitgebreid verhoord door de politie, nadat er gisterenochtend bij hen al een huiszoeking werd uitgevoerd.

De 29-jarige Nemmouche werd vrijdagavond gearresteerd na een douanecontrole aan het busstation van het Franse Marseille. Hij was net uitgestapt uit de bus die hij een dag eerder had genomen in Brussel. In zijn bagage vond de politie wapens, munitie en ook een filmpje waarin hij vertelde dat hij achter de aanslag in Brussel zat.

Mehdi Nemmouche was al bekend bij het Franse gerecht voor enkele gewapende overvallen. Tijdens zijn laatste jaren in de cel radicaliseerde hij en na zijn vrijlating trok hij naar Syrië, om mee te strijden tegen het regime van president Assad. Maar eind vorig jaar verdween hij van de radar, tot hij in maart onverwacht opdook in Berlijn, op de terugreis van Bangkok.

Net voor de aanslag in het Joods Museum trok hij naar Kortrijk, waar hij even verbleef bij de twee kennissen. Zij zijn nu ondervraagd, maar blijken niets met de aanslag te maken hebben.