Dit filmpje moet spoorlopers stoppen

Spoornetbeheerder Infrabel pakt uit met een harde campagne om zogenaamde spoorlopers te sensibiliseren. Dat zijn mensen die op de treinsporen lopen of ergens oversteken waar dat niet mag. Vorig jaar leidde dat tot negen dodelijke slachtoffers.

In 2013 werden er in totaal 1.122 gevallen van spoorlopen vastgesteld in België, bijna 400 meer dan in 2012. Daarom besloten verschillende bevoegde diensten om samen een bewustmakingscampagne op poten te zetten, getiteld: "Je leven is een omweg waard".

In het bijhorende filmpje zien we een jongen, die na wat gekus met zijn vriendin op een onbewaakte plaats de sporten oversteekt, net op het moment dat een trein voorbijraast. De jongen wordt aangereden, het meisje blijft radeloos achter. “Je leven is een omweg waard”, is vervolgens de duidelijke boodschap.

Naast dit tv-spotje zullen er in stations en scholen ook folders worden uitgedeeld en verschijnen er ook advertenties in kranten en op sociale media. Er zal ook extra worden gecontroleerd op en rond het spoorwegdomein, vooral op de plaatsen waar vaak spoorlopers worden gesignaleerd. Daar worden ook nieuwe verbodsborden geplaatst.