1 op 9 Syriëstrijders vormen een gevaar

Eén op de negen Syriëstrijders vormen een potentieel gevaar als ze terugkeren naar eigen land. Dat staat in een rapport van het Internationale Centrum voor Radicalisering (ICSR), waarover Het Laatste Nieuws schrijft.

Ook Mehdi Nemmouche, de Fransman van 29 die verdacht voor de aanslag op Joods Museum in Brussel, keerde onlangs terug uit Syrië.

“Volgens het laatste rapport van ICSR zijn er elfduizend buitenlandse strijders in Syrië, uit tachtig landen”, vertelt expert Pieter Van Ostaeyen. Daarbij zouden 160 Belgen zijn, al schatten andere bronnen dat zelfs op 350. “We hebben weet van 25 teruggekeerde Belgen, van wie nog één iemand voortvluchtig is.”

Als het klopt dat 1 op 9 teruggekeerde strijders in eigen land een gevaar vormt, betekent dat concreet dat België voor een dertigtal veteranen met radicale en gewelddadige plannen moet vrezen. “Het is niet enkel de toenemende radicalisering of de omgang met wapens die een gevaar vormt, maar ook de complete normvervaging die Syriëstrijders ter plekke doormaken, “vertelt Van Ostaeyen. “Velen onder hen raken compleet ontmenselijkt, en het risico is groot dat hun normvervaging ook hier gevolgen krijgt.”