Verdachte aanslag verbleef in Kortrijk

Mehdi Nemmouche, de man van 29 die is opgepakt voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is wel degelijk een teruggekeerde Syriëstrijder. Het is een Fransman, maar hij woonde wel in de regio van Kortrijk. De politie heeft zijn huis vanmorgen doorzocht. Dat is bevestigd tijdens een persconferentie van het federaal parket in Brussel. Het verhoogde dreigingsniveau in ons land blijft voorlopig van kracht.

De man werd vrijdagavond opgepakt tijdens een douanecontrole aan het busstation van Marseille, in Frankrijk. Daar was hij net uit de bus gestapt, die hij donderdag had genomen in Brussel. In zijn bagage vond de douane munitie en een kalasjnikov, die was gewikkeld in een vlag van de JISIL, een jihadistische groepering die in Syrië strijdt tegen het bewind van president Assad.

Video

De douane vond ook een GoPro-camera, waarmee de verdachte de aanslag wilde filmen. Maar op het moment van de aanslag, werkte die niet. De man nam daarom later een filmpje op, waarin hij zijn wapens toonde en ook vertelde dat hij achter de aanslag op het Joods Museum zat. "Ik wil Brussel laten branden", klinkt het in de video."

Huiszoeking Kortrijk

Omdat er sterke aanwijzingen zijn dat Mehdi Nemmouche voor de aanslag in de regio van Kortrijk zou hebben verbleven, heeft de politie daar vanochtend een huiszoeking uitgevoerd. Twee personen worden er momenteel verhoord, maar of ze ook betrokken zijn bij de aanslag is niet duidelijk.

Syriëstrijder

De man stond gekend bij het Franse gerecht, omdat hij in 2008 en 2009 al werd veroordeeld voor een gewapende overval. In de jaren daarna radicaliseerde hij en trok hij naar Syrië, waar hij jihadistische groeperingen zou hebben vervoerd. Een motief voor de aanslag is er nog niet. Het is ook niet duidelijk waarom de man Brussel uitkoos om de aanslag te plegen.

Verdachte zwijgt

Wanneer Mehdi Mennouche aan ons land wordt uitgeleverd, is nog onbekend. De verdachte valt momenteel onder het Franse systeem van voorhechtenis. Het is ook onbekend of hij instemt met een uitlevering. "Momenteel hult hij zich in een stilzwijgen", aldus federaal procureur Frédéric Van Leeuw. De onderzoeksrechter heeft een Europees aaanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Leden van de Belgische antiterreureenheid van de FGP van Brussel zijn in Parijs om hun Franse collega's bij te staan in het onderzoek. Het dreigingsniveau in ons land blijft momenteel behouden op niveau vier.

De aanslag op het Joods Museum in Brussel kostte het leven aan drie mensen. Eén jongeman ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.