Verdachte aanslag Brussel opgepakt

In het Franse Marseille is een verdachte opgepakt van de aanslag in het Joods Museum in Brussel. De man werd opgepakt bij een douanecontrole toen hij van de bus stapte in Saint-Charles, bij Marseille. De 29-jarige man had een Kalasjnikov en een pistool op zak en is een ex-Syriëstrijder. De eerste 24 uur na zijn arrestatie zou de verdachte geen woord gezegd hebben.

De man reisde van Amsterdam via Brussel naar Marseille, waar hij aan het busstation Sain-Charles werd aangehouden. De wapens die hij bij zich had waren van hetzelfde type als bij de aanslag in het Joods Museum in Brussel. Bovendien had hij ook een kleine GoPro-camera bij, zoals de dader van de aanslag er één om zijn middel had tijdens zijn raid in het Joods Museum.

29-jarige Syriëstrijder uit Roubaix

De verdachte is volgens Franse media een 29-jarige man uit Roubaix. Volgens een geciteerde bron, dicht bij het onderzoek, vocht hij vorig jaar nog in Syrië aan de zijde van de Jihadisten. Hij wordt nu in voorhechtenis gehouden op beschuldiging van een terroristische aanslag, wapenbezit en banden met een terroristische organisatie. Het Franse gerecht kan de man tot dinsdag in voorhechtenis houden, daarna moet het beslissen over zijn verdere aanhouding.

De aanslag in het Joods Museum in Brussel op 24 mei kostte het leven aan drie personen. Eén slachtoffer is nog steeds in kritieke toestand.