Walen starten met vormen regering

Elio Di Rupo en Paul Magnette van de PS zijn begonnen met gesprekken over de vorming van een Waalse en Brusselse regering. Dat is vroeger dan verwacht, want normaal zouden ze dat pas na het weekend doen. Maar voor de PS is het belangrijk dat het snel gaat, want als zij erin slagen om de MR en het CdH aan zich te binden voor een regionale regering, wordt het voor Bart De Wever een stuk moeilijker.

Bij de verkiezingen kwam de MR zondag als tweede Franstalige partij uit de bus. In Brussel moesten de liberalen, ondanks zetelwinst, het leiderschap aan de PS afstaan. Michel gaf geen commentaar bij zijn aankomst aan de Koningsstraat. Hij was vergezeld door Jean-François Robe, de politiek secretaris van de MR in het Waals parlement. Het gesprek zou ongeveer twee uur in beslag nemen.

Na de middag ontvangen Di Rupo en Magnette de collega's van het cdH. Enkele hectometers verder, aan het Brussels Info Place, start Brussels PS-voorzitster Laurette Onkelinx rond die tijd haar gesprekken voor de vorming van een Brusselse regering. Daar komen eerst MR en dan FDF langs. De FDF liet vrijdag langs verschillende kanalen verstaan dat ze een rol wil spelen in Brussel en de Franse gemeenschap. De MR benadrukt dan weer dat zij de grote winnaar is van de verkiezingen aan Franstalige kant. De Franstalige liberalen haalden overal meer stemmen en zetels dan bij de vorige stembusslag. Het cdH werd opnieuw de nummer drie in Wallonië, terwijl Ecolo de verkiezingen verloor. De groenen breken een lans voor homogene meerderheden.