Audi investeert fors in fabriek in Vorst

Autofabrikant Audi pompt de komende vijf jaar een half miljard in zijn fabriek in Vorst. Dat zegt de nieuwe topman Patrick Danau vrijdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Nieuwe modellen

Audi Brussel heeft bovendien uitzicht op twee nieuwe modellen. Eén om de productie van de huidige Audi A1 te vervangen en een nieuw product. De onderhandelingen over de nieuwe modellen zijn momenteel volop bezig. Maar het is allesbehalve zeker dat de terreinwagen Q3, waarvan de komst onlangs nog in de pers zo goed als aangekondigd werd, bij die nieuwe modellen zit. Over de impact op de tewerkstelling door een mogelijke uitbreiding is nog niets geweten.

"Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat de Audifabriek in Vorst binnen tien jaar nog bestaat. De loonkosten zijn een groot probleem, daar moet absoluut iets aan veranderen, maar Brussel staat ook bekend om zijn productiviteit en kwaliteit", aldus Danau.

Vakbond tevreden

"Als de CEO zegt dat hij zijn hand in het vuur steekt dat de fabriek binnen tien jaar nog bestaat, is dat goed nieuws. Wij vragen een langetermijntoekomst. Hoe langer, hoe liever", zegt ACV'er Pascal Van Cauwenberghe. Hij heeft nog geen zicht op de aangekondigde investeringen. "Er wordt over de Q3 en andere modellen gesproken. De bevestiging dat het model naar Brussel zou komen, is zeker nog niet aan de orde." 

"Die investeringen zijn eigenlijk al toegekend geweest", voegt Hedwin De Clercq van het ABVV toe. Zo wordt momenteel een nieuwe schilderafdeling met nieuw bad gebouwd. "Het is een goede zaak voor Brussel natuurlijk."