Gegevens WK-gangers op 1 website

Belgische voetbalsupporters die in juni naar het WK Voetbal in Brazilië gaan, kunnen zich registreren op een website zodat ze gemakkelijk te contacteren zijn als er zich een probleem voordoet. De website is ontwikkeld door de FOD Buitenlandse Zaken en werd voorgesteld in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De registratie op de website is niet verplicht, maar Buitenlandse Zaken hoopt dat zoveel mogelijk Belgen zich registreren zodat ze "hulp kunnen bieden en preventief kunnen optreden in geval van nood", aldus Reynders. "Zo kunnen we bijvoorbeeld te vermijden zones aanduiden, zoals we vorige zomer deden in Egypte." Wie zich registreert, moet wel contactgevens (e-mail, gsm-nummer) in Brazilië en België doorgeven, de verblijfsperiode in het Zuid-Amerikaanse land, de wedstrijden die men bijwoont, alsook de reis-en hospitalisatieverzekeringsgevens.

Belgen die in het buitenland verblijven, doen dit al langer. "Over de landgenoten die voor een korte tijd in het buitenland verblijven, hebben we veel minder info", zegt Reynders. De ramp op de Filipijnen toonde aan dat die contactgegevens cruciaal kunnen zijn, voegde woordvoerder van Buitenlandse Zaken Joren Vandeweyer hieraan toe. De registratie neemt twee tot drie minuten in beslag. ICT-projectmanager Bjorn Vanhauwaert garandeert evenwel dat de gegevens van de reizigers beveiligd zijn en na het WK worden verwijderd.

Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië is voor Buitenlandse Zaken een testcase. "Als de evaluatie in augustus positief uitdraait, dan zullen we dit systeem uitbreiden naar alle Belgische reizigers wereldwijd en ook werk maken van een app", aldus Vandeweyer. Ook Frankrijk, Nederland, Italië en de VS werken al op die manier. Het kostenplaatje bleef beperkt tot 30.000 euro, omdat het binnen Buitenlandse Zaken werd ontwikkeld.

Bezoek de website hier: www.belgianstobrazil.be