Journalisten luisterden 112 af

Drie journalisten, een persfotograaf en vier andere personen die in het bezit zouden geweest zijn van materiaal om het Astrid-communicatiesysteem van de politie en hulpdiensten af te luisteren, zijn voor de Brusselse correctionele rechtbank verschenen. Die heeft het proces echter meteen uitgesteld tot na het gerechtelijk verlof.

Pas op 26 september zal het proces echt van start gaan. Het onderzoek naar de journalisten en fotograaf vond in de zomer van 2011 plaats. Toen vielen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie binnen bij verschillende journalisten en op een redactie omdat ze vermoedden dat die over zogenaamde Astrid-scanners beschikten. Bij één van de journalisten werd zelfs het vals plafond uitgebroken. Er werd ook een huiszoeking gehouden bij de man die de scanners zou gemaakt of geleverd hebben en op zowat alle adressen namen de speurders niet alleen het afluistermateriaal maar ook computers, laptops, gsm's en smartphones in beslag.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten protesteerde tegen de gerechtelijke acties maar de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde dat de huiszoekingen en inbeslagnames volledig wettelijk gebeurden. De raadkamer verwees de acht verdachten eind maart uiteindelijk door naar de correctionele rechtbank.