Milieuvergunning Uplace vernietigd

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor Uplace vernietigd. Dat blijkt uit het arrest van de Raad, zo meldt persagentschap Belga. In december 2012 had de Raad de vergunning van het geplande winkel- en ontspanningscomplex in Machelen al geschorst.

Nadat de provincie Vlaams-Brabant in september 2011 geen milieuvergunning aan Uplace had toegekend, besloot de Vlaamse regering met minister van Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege in mei 2012 die beslissing te overrulen en toch een vergunning te verlenen. 

Een hele resem partijen trok daarop naar de Raad van State, waaronder de provincie, de steden Leuven en Vilvoorde, Bond Beter Leefmilieu, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu en Greenpeace. Zij krijgen nu gelijk van het administratief rechtscollege. Volgens de Raad van State kwam het besluit van minister Schauvliege immers tot stand "met schending van het onpartijdigheidsbeginsel". Er zouden namelijk al afspraken zijn gemaakt over de inhoud van de milieuvergunning. Dat is verboden.

Volgens de Raad van State zou de Vlaamse regering "de milieuvergunning slechts weigeren in welbepaalde omstandigheden, namelijk om redenen van 'openbaar belang' of om 'redenen die niet op redelijke wijze remedieerbaar of oplosbaar zijn'". Daarmee kwam de objectiviteit van de minister in het gedrang, besluit de Raad van State fors. 

In november vorig jaar gaf de autiteur van de Raad van State al een negatief advies over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, omdat de Vlaamse overheid niet tijdig zou kunnen zorgen voor de nodige infrastructuur.