Stemproblemen voor Belgen in buitenland

Er waren opvallend weinig Belgen die erin slaagden te stemmen voor de verkiezingen van afgelopen zondag. Wie in het buitenland woont, moet zich op voorhand opgeven om per brief te stemmen. In totaal deden 98.000 Belgen dat. Maar uiteindelijk brachten maar 41.000 van hen (35 procent) ook effectief hun stem uit, zo blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken.

“Vermits je vooraf duidelijk moest meedelen dat je wílde stemmen – wat toch enige motivatie doet vermoeden – roept dat hoge aantal bij mij veel vragen op”, zegt Koen Van de Putte vandaag in Het Nieuwsblad. De Vlaming woont in de Reykjavik en kreeg zijn stembrief veel te laat aan, net zoals heel wat andere Belgen die in het buitenland wonen. Er kwamen vooral veel klachten van Belgen die in Australië, Ijsland en de Verenigde Staten wonen.

De Belgische ambassadeur in Australië heeft zich zelfs verontschuldigd bij de 1.500 Belgen. Daar kwamen de stembrieven pas begin vorige week aan. En dan moesten die brieven nog voor 25 mei terug in België geraken. Een onmogelijke opdracht.

Bij Buitenlandse Zaken is te horen dat minister Reynders deze praktische problemen “tot vervelens toe” aankaartte toen in 2012 de wet over stemmen in het buitenland is gewijzigd, zo is te lezen in Het Nieuwsblad. Maar de andere Franstalige partijen gaven niet thuis, omdat vooral de liberale partijen zouden profiteren van Belgische stemmen uit het buitenland.