Zwaardere straf voor moordpoging

In Antwerpen heeft het hof van beroep Anja V.L. veroordeeld tot zeven jaar cel voor de moordpoging op haar twee kinderen. Op 25 september 2011 probeerde de vrouw zichzelf en haar kinderen van het leven te beroven na aanhoudende echtelijke en financiële problemen. Ze gaf de kinderen slaappillen en draaide daarna een fles butaangas open.

De volgende dag verscheen Anja V.L. niet op het werk, waarop één van haar collega’s bij haar thuis langsging. De collega rook een gasgeur en waarschuwde de politie. Als de collega niet te hulp was geschoten, hadden de vrouw en haar kinderen het niet overleefd en was de kans groot dat het gebouw explodeerde. “Een moeder die haar eigen kinderen probeert de vermoorden is gruwelijk, absoluut verwerpelijk en maatschappelijk onaanvaardbaar", zei het hof.

In eerste aanleg kreeg de vrouw slechts vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief. Het hof van beroep maakt er nu dus zeven jaar effectief van. Een vrij gunstige straf, vindt het hof zelf. Er werd wel rekening gehouden met het blanco strafblad van de vrouw en de depressie waar ze mee kampte na haar echtscheiding.