Problemen in 3 telbureau's

De telling van de stembiljetten heeft zondagavond vertraging opgelopen in de Naamse kantons Gembloers en Fosses-la-Ville en in Schaarbeek. In de twee Naamse kantons waren rond 17.30 uur nog niet alle biljetten tot in het telbureau geraakt, terwijl in ze in Schaarbeek met technische problemen te kampen hadden.

"Elke gemeente heeft zijn eigen systeem om de biljetten te verzamelen waardoor nog een twintigtal urnes ontbreken in het telbureau in Gembloerst", aldus de voorzitter van het telbureau. In het kanton Fosses-la-Ville waren er eveneens vertragingen, omdat de laatste urne pas om 18.00 uur in het telbureau gearriveerd was. Volgens de vrederechter kan dat komen omdat er verschillende nieuwe voorzitters aan de slag waren in het kanton.

In het kanton Schaarbeek was het tellen van de stemmen dan weer volledig geblokkeerd door technische problemen. Experts van de FOD Binnenlandse Zaken kwamen ter plaatse om de oorzaak van de panne te onderzoeken. Mogelijk moeten alle magneetkaarten opnieuw ingevoerd worden in het informaticasysteem, waardoor de resultaten nog uren op zich kunnen laten wachten.