"Aanslag" aan Joods Museum Brussel

Bij een schietpartij aan het Joods Museum in Brussel zijn deze namiddag drie doden en één zwaargewonde gevallen. Het gaat om twee vrouwen en één man die overleden zijn, één man is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Dat zegt VTM NIEUWS-reporter Rosalie Pieters, die ter plaatse is. 

Een auto zou gestopt zijn aan het Joods Museum in de Miniemenstraat, vlak aan de Grote Zavel. De dader is uitgestapt, heeft geschoten en is dan gevlucht. Het is nog niet duidelijk of het om één of twee daders gaat, zegt Pieters, daarover wordt later door het parket gecommuniceerd. Volgens Franstalige media zou er alvast één verdachte zijn opgepakt.

Vicepremier Didier Reynders was als één van de eerste omstaanders ter plaatse en riep zelf de hulpdiensten op. Volgens hem vond de schietpartij plaats buiten vóór het museum, en daarna binnen.

"Alles wijst op antisemitische aanslag"

Ook minister Joelle Milquet was enkele minuten na de schietpartij al ter plaatse. Zij heeft, bij de Franstalige krant La DH verklaard dat "alles in de richting van een antisemitische aanslag wijst."

De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur reageerde emotioneel bij onze collega's van RTL-TVI: "Het gaat waarschijnlijk om een terroristische daad. Dit is zeer onrustwekkend. De politie onderzoekt één piste die ons heel serieus lijkt. Alle medewerkers van het Joods Museum zijn in shock. Over de slachtoffers is nog niet veel bekend."

Over de dader en een motief is voorlopig niets bekend. Wel zouden van de dader beelden zijn op een veiligheidscamera en zou de nummerplaat van de wagen genoteerd zijn.