Huiszoeking in NAVO-gebouw in Evere

Het Brusselse gerecht heeft hoogst uitzonderlijk een huiszoeking gedaan in een gebouw van de Navo in Evere, zo schrijft De Tijd zaterdag. Het onderzoek gaat over plagiaat en witwassen.

De huiszoeking dateert al van februari, maar is pas nu bekend. Het onderzoek viseert een tankkaartenbedrijf dat gevestigd is in de Navo-kantoren.

Het bedrijf levert speciale 'taksvrije' tankkaarten voor diplomaten. Vroeger konden de diplomaten pas achteraf de btw en accijnzen die ze hier betaalden terugvorderen, maar nu kunnen ze meteen belastingvrij tanken.

Tegen het geviseerde bedrijf is een strafklacht ingediend door een concurrent: Diplomatic Card. Die beticht de firma ervan zijn software voor de tankkaarten te hebben geplagieerd. Daarover lopen al langer burgerlijke rechtszaken tussen de twee bedrijven, zowel in Brussel en Antwerpen als in Nederland.

Maar het gerechtelijk onderzoek gaat volgens De Tijd ook over mogelijke schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen en witwassen. De speurders bekijken vooral transacties tussen de onderneming en een Luxemburgse firma.