Geen 30% voor N-VA, Di Rupo verliest fors

Bart De Wever en de N-VA halen zondag net niet de gehoopte dertig procent. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en De Morgen, de laatste nationale peiling voor de verkiezingen. Aan de andere kant van het land stevent de PS van premier Di Rupo af op een zwaar verlies. Ze haalt 28,8 procent, maar liefst 8,8 procent minder dan in 2010.

N-VA blijft wel de grootste partij, maar het blijft steken op 29,8%. En dat terwijl ze zelf de lat op dertig procent hadden gelegd.

CD&V (17,1%) verliest licht, maar blijft wel de tweede grootste. SP.a (15%) en Open Vld (14,2%) winnen, maar de socialisten springen in vergelijking met de vorige peiling wel over de liberalen.

Voor Vlaams Belang gaat het verder bergaf. De partij klopt nu af op 8,8%, ruim vier procent minder dan in 2010. Aan de linkerzijde winnen zowel Groen (8,4%) als PVDA+ (3,4%).

Maar zelfs nu we dicht bij zondag zijn, kan nog geen enkele partij op zijn lauweren rusten. Want maar liefst 22% van de kiezers weet nog altijd niet op wie ze zullen stemmen.

Create Infographics

Voor N-VA is dit de slechtste peiling sinds de verkiezingen van 2010, toen pakte de partij 28,1%. Daarna ging het stijgende lijn, tot het record van 38,4% in maart 2012. Nu, ruim twee jaar later, is dat bijna tien procent minder en zitten ze ongeveer terug op het niveau van 2010.

Create Infographics

In Wallonië krijgt de PS van premier Di Rupo klappen. Sinds de verkiezingen van 2010 verliest het bijna tien procent. Dat was al duidelijk bij de vorige peiling, maar de situatie hebben ze niet meer kunnen rechtzetten.

Verlies is er ook voor de drie andere grote partijen: MR (21%), CdH (13,3%) en Ecolo (9,1%). En dat allemaal ten voordele van de kleinere partijen, met als opvallendste klimmer het PTB – Go! De extreemlinkse partij boomt, van 1,9% in 2010 naar 8,3% nu.

Ook in Wallonië zijn er nog heel wat stemmen te winnen. Een kwart van de kiezers is nog steeds onbeslist.

Create Infographics

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft MR (20,8%) de grootste partij, maar samen met de PS (18,2%) verliest het fors. Ook CdH (9,7%) en Ecolo (10,5%) krimpen. De grote winnaar hier is het FDF, de vroegere kartelpartner van MR. De partij haalt 11,3%. 

 

Create Infographics