Belg wil Elio Di Rupo, Vlaming De Wever

Voor de Vlaamse kiezer kan Kris Peeters (CD&V) Vlaams minister-president blijven. Bart De Wever (N-VA) mag dan weer Elio Di Rupo opvolgen als premier, al willen ze daar in Wallonië niet van weten. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en De Morgen.

Voor drie op de tien Vlamingen mag Bart De Wever na 25 mei de nieuwe premier worden. Maar als we naar heel België kijken, mag Elio Di Rupo (PS) gewoon op post blijven. Dat heeft hij te danken aan zijn overtuigende score in Wallonië (55%) en Brussel (51%).

Wie dan weer wel in elk landsgedeelte op ongeveer evenveel steun mag rekenen, is Maggie De Block (Open Vld). Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel kiest een op de vier voor haar als nieuwe premier. De populairste politica van Vlaanderen is daarmee ook de populairste Vlaamse politica in de rest van het land.

Create Infographics

Voor het Vlaamse minister-presidentschap is de keuze duidelijk. Bijna vier op de tien Vlamingen willen dat Kris Peeters zijn functie behoudt. Peeters steekt daarmee torenhoog uit boven Bart De Wever (17%), Gwendolyn Rutten (13%) en Bruno Tobback (12%).

Create Infographics

Dat de voorsprong van Peeters zo groot is, komt grotendeels omdat hij ook populair is bij aanhangers van andere partijen. Want zowel voor de stemmers van N-VA, Open Vld als die van SP.A is de leuze hetzelfde. Als niet één van de eigen kandidaten Vlaams minister-president wordt, dan maar Kris Peeters.

Create Infographics

Opvallend is dat Kris Peeters het ook goed doet bij de N-VA-stemmers. Bart De Wever is wel de favoriet, maar Liesbeth Homans haalt amper één procent meer dan Peeters. Terwijl zij door de partij naar voren is geschoven als de rechtstreeks concurrent van Peeters.

 

Create Infographics