"De Wever speelt toneel bij Jambers"

Een opmerkelijke passage tijdens de tweede aflevering van ‘Jambers in de Politiek’. Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, onthult de resultaten van een geheime iVox-peiling in opdracht van Open Vld. Althans, dat is toch wat De Wever beweert. Bij Open Vld zeggen ze dat de N-VA-voorzitter “puur toneel” speelt.

De resultaten die De Wever in de uitzending aanhaalt, zijn niet goed voor Open Vld. “Ze hebben per provincie gepeild via iVox”, zegt De Wever in aanwezigheid van onder meer Pol Van Den Driessche. “West-Vlaanderen 10 %, Oost-Vlaanderen 11 %, Vlaams-Brabant met Maggie 13 % en in Antwerpen, hou je vast, 6 %. Limburg heb ik niet binnen”, aldus de N-VA-voorzitter in ‘Jambers in de Politiek’.

Open Vld en iVox ontkennen

Bij Open Vld weten ze niet waar De Wever de cijfers haalt. “Wij laten nooit peilingen uitvoeren door iVox”, is bij Open Vld te horen. “Het is puur toneel dat hij speelt. Bovendien is er geen enkel onderzoek waarover wij beschikken dat in de lijn ligt van de resultaten die De Wever opsomt.”

In een tweet reageert Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zelfs woest op de beweringen van Bart De Wever.

Ook iVox ontkent dat het een peiling heeft uitgevoerd in opdracht van de liberalen. “Wij bevestigen formeel dat we in deze (pre-)verkiezingsperiode geen enkele opdracht voor een al dan niet interne peiling voor de Open Vld hebben uitgevoerd.”

Om de tuin geleid?

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann was er zelf bij toen Bart De Wever de resultaten onthulde. “Bart heeft geen toneeltje opgevoerd. Hij kreeg een sms van iemand binnen de Open Vld, mogelijk heeft die ons om de tuin geleid. Het gonsde toen van de geruchten rond een interne peiling bij de liberalen. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit. Zo’n peiling is ook maar een peiling.”