Ongezien: De Wever spreekt Wallonië toe

Het is ongezien in de Belgische politiek: N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt in een Franstalige videoboodschap de Waalse kiezers toe. VTM NIEUWS kreeg het filmpje als eerste te pakken. De Wever vindt dat hij geen eerlijke kans krijgt om zich te bewijzen en wil daar op deze manier verandering in brengen.  

“Misschien heeft u het debat gezien tussen mezelf en meneer Magnette”, zo begint De Wever zijn boodschap. “Ik kan uw bezorgdheid begrijpen over de plannen van mijn partij. Bovendien weigert Elio Di Rupo elk debat met mij. Maar dat weerhoudt hem er niet van om mij persoonlijk aan te vallen, zonder me de kans te geven mezelf te verdedigen.”

Eerste tweet

De Wever kondigde vanochtend al aan dat hij de video zou verspreiden via Twitter. De N-VA-voorzitter heeft al veel langer een account, maar had die tot vandaag nog nooit gebruikt, naar eigen zeggen omdat hij geen fan is van het medium. Ondanks zijn inactiviteit verzamelde hij wel al bijna 20.000 volgers. Vanmiddag stuurde hij al een eerste bericht: "Straks meer. #curieuzeneuzemosterdpot"

“Ik heb geen andere keuze”, verklaarde De Wever nog voor de video gepubliceerd was in De Tijd. “Het is hallucinant. In elk land ter wereld gaat de premier in debat met de leider van de oppositie. Hier niet. Di Rupo wil zelfs niet in dezelfde kamer met mij zijn. Mijn enige mogelijkheid is dus direct aan de Franstaligen te zeggen wat er in dit land gebeurt.”

De integrale boodschap:

Dames en heren, goeiedag.

Misschien heeft u het debat gezien tussen mezelf en meneer Magnette. Ik kan uw bezorgdheid begrijpen over de plannen van mijn partij. Bovendien weigert Elio Di Rupo elk debat met mij. Maar dat weerhoudt hem er niet van om mij persoonlijk aan te vallen, zonder me de kans te geven mezelf te verdedigen. Daarom wil ik me deze keer rechtstreeks richten tot u, met een duidelijke boodschap.

We hebben het beste met u voor. Onze voorstellen zijn niet bedoeld om het u moeilijk te maken. Ik wil dat we allemaal vooruitgaan, Franstaligen en Vlamingen. We worden geconfronteerd met verschillende socio-economische problemen, die specifieke oplossingen vereisen. En we leven in twee verschillende democratieën, elk met hun eigen politieke partijen, media en instellingen.

Ik wil de structuur van dit land kaderen in die werkelijkheid. Maar ik wil eerst en vooral die socio-economische problemen oplossen. Want de recepten van de PS hebben uw dagelijks leven niet beter gemaakt. Wel integendeel. Overal waar de PS de sterkste is, zijn de armoedecijfers en de kosten van de werkloosheid het hoogste. 38% onder jullie kan een onvoorziene kost van 1000 euro niet aan. Eén op de vier Waalse kinderen, en één op de drie Brusselse kinderen leeft in armoede. Dat vind ik heel erg. Maar de cijfers liegen niet. Het PS-model heeft invloed op uw welvaart. Ik wil u dus een alternatief aanreiken. Ik wil de welvaart en de sociale zekerheid veilig stellen.

Om dat te doen, moeten we de economie herlanceren, om het aantal jobs te verhogen en zo de kosten van de sociale zekerheid te kunnen betalen. Daarom moeten we de inspanningen van mensen die werken en ondernemen meer vergoeden, in plaats van hen te bestraffen. Dat zijn de waarden waar ik voor sta. En de voorstellen die ik u doe, zijn dezelfde als de voorstellen die ik de Vlamingen doe.

Ik ben eerlijk met u, ik leg al mijn kaarten op tafel. Ik verwacht niet dat u mij zal waarderen, nadat u deze film gezien heeft. Ik vraag u alleen om de N-VA een kans te geven. En aan uw verkozenen vraag ik om de keuze van de Vlaamse democratie te respecteren. Geef ons de kans om dit land te hervormen, zodat we onze goede voornemens kunnen waarmaken. Sta ons toe om een sterke politiek te voeren, en u te tonen dat we uw leven kunnen verbeteren.

Alles wat ik vraag, alles wat ik hoop, is dat u mij het voordeel van de twijfel gunt. Ik dank u.

Lees ook: Meteen reactie van PS'ers op Twitter