N-VA stevent af op 30% in Limburg

Net zoals in alle andere Vlaamse provincies is N-VA ook in Limburg de grootste partij. De partij stevent er zelfs af op de gehoopte dertig procent. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, De Morgen en Het Laatste Nieuws. De CD&V van Wouter Beke scoort ook goed, maar de afstand met N-VA is groot.

N-VA lijkt het in Limburg dus beter te doen dan in de drie voorgaande provincies, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Met de relatief onbekende Steven Vandeput als lijsttrekker haalt de partij 29,4%. CD&V, met voorzitter Wouter Beke als boegbeeld, is de tweede grootste en haalt 21,2%.

SP.A (13,9%), met de Lommelse burgemeester Vanvelthoven is de derde grootste. Open Vld (11,6%), Vlaams Belang (8,8%) en Groen (7,6%) volgen. PVDA+ (4,9%) grijpt opnieuw net naast de kiesdrempel.

Op Vlaams niveau krijgen we identiek hetzelfde beeld. Jan Peumans stuwt de N-VA (30,8%) nu wel boven de dertig procent, Jo Vandeurzen bezorgt CD&V (21,4%) een mooi resultaat. SP.A staat ook nu mooi op de derde plaats (13,6%), met Ingrid Lieten als boegbeeld.

Voor de Europese verkiezingen is de Limburgse koek iets meer verdeeld. N-VA (25,8%) is opnieuw de grootste, maar CD&V (21,4%) sluipt dichterbij dan op Vlaams en Federaal niveau. Opvallend is de derde plaats voor Open Vld (15,8%), dat in tegenstelling tot de drie voorgaande provincies weinig voelt van het Verhofstadt-effect.