Facebook populair voor huiswerk

Bijna acht op de tien jongeren uit het middelbaar onderwijs gebruiken Facebook voor school. Ze doen dat bijvoorbeeld om afspraken te maken over een groepswerk of om elkaar vragen te stellen over een examen. Dat is het opvallendste resultaat uit een tweejaarlijks onderzoek naar digitale media.

Facebook wordt dus niet meer louter gebruikt ter ontspanning. Het is ook een manier om snel je klasgenoten te contacteren en ze snel iets te vragen over je huiswerk of examen. Sms scoort bijna even goed, maar de digitale leeromgevingen zoals Smartschool doen het slecht. Slechts één op de vijf gebruikt dat ook effectief.

Sociale media spelen ook almaar meer een belangrijke rol in de klas. 35% van de leerkrachten zegt het nu al te gebruiken, maar 75% van de leerlingen vinden dat ze dat nog meer zouden mogen doen.

Facebook (89,9%) blijft bovendien veruit het populairste sociale medium. Negen op de tien jongeren heeft er zich afgelopen maand op aangemeld. Ook Twitter (25,1%) scoort goed, maar is duidelijk iets minder populair.

Ook bij kinderen jonger dan twaalf zijn sociale media in. Ruim drie op de tien heeft een profiel op Facebook, vier op de tien heeft dat op Youtube. Opvallend, zowel voor Facebook als voor Youtube moet je minstens dertien jaar zijn om je registreren. Dit bewijst meteen dat een valse geboortedatum snel is ingevuld.

 

Verontrustender is dat ruim 38% van de kinderen jonger dan twaalf hun gegevens op Facebook niet beschermt of zelfs niet weet hoe dat moet. De helft van de kinderen doet dat wel. Enkel hun Facebookvriendjes kunnen hun profiel bekijken.