Zo bespaart het leger: "Niet douchen"

De douches die worden dichtgedraaid, soldaten die in de winter moeten thuisblijven zodat de verwarming uit kan; de vakbonden bij Defensie maken zich flink zorgen over de besparingen bij het leger. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Door de enorme staatsschuld moeten alle overheidsdiensten fors besparen. Ook Defensie ontsnapt er niet aan. “Maar nu gaat het echt te ver”, vindt Erwin De Staelen van VSOA Defensie. “Militairen moeten verplicht hun congédagen opnemen zodat Defensie in koude periodes de chauffages een week kan toedraaien. Ze hebben nochtans dezelfde rechten als andere werknemers, maar omdat ze niet mogen staken, veegt men daar hun voeten aan.”

Geen douches

De soldaten klagen ook over de hygiëne omdat de douches worden afgesloten. In een aantal kwartieren kan soms zelfs het licht niet aan, om zo de elektriciteitsfactuur te drukken of bij warm weer krijgen de militairen geen flesjes water meer. “Ze moeten maar van de kraan drinken”, klinkt het.

De vakbonden dringen aan op debat bij Defensie, zodat er andere manieren worden gevonden om te besparen. “Zo zouden ze militairen die vervroegd hun opleiding stoppen moeten verbieden om hun materiaal mee naar huis te nemen. Nu gebeurt het soms dat broeken, hemden en vesten te koop worden aangeboden op het internet. Zo smijt men honderden euro’s per mislukte kandidaat over de balk.”

Defensie ontkent

Bij Defensie worden de aantijgingen formeel ontkent. “Niemand heeft ooit verplicht verlof moeten nemen om de energiekosten te doen dalen.”