N-VA blijft steken op 25%

N-VA blijft in Oost-Vlaanderen sterk onder de verwachtingen. De partij is er wel de grootste, maar blijft met lijsttrekker Siegfried Bracke steken op 25%. Dat is een pak minder dan de gehoopte dertig procent. Open Vld met boegbeeld Alexander De Croo haalt met achttien procent wel een goede score. Dat blijkt uit het vierde deel van De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Verder vinden we sp.a (14,9%) en CD&V (14,2%), de partij van boegbeeld en minister van Defensie Pieter De Crem. Vlaams Belang (10,2%) en Groen (9,5%) staan op plaatsen vijf en zes. Voor PVDA+ wordt het nagelbijten, zij grijpen in de peiling op een haar na naast de kiesdrempel (4,9%).

Op het Vlaamse niveau krijgen we identiek hetzelfde beeld. De relatief onbekende lijsttrekker Matthias Diependaele is met N-VA de grootste partij. Open Vld, met Matthias De Clercq als boegbeeld, is de tweede maar wordt op de hielen gezeten door CD&V (16,1%), met Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege als lijsttrekker. Met Freya Van den Bossche blijft sp.a steken op 14,9%. Vlaams Belang (9,5%) en Groen (9%) schommelen op hetzelfde niveau. PVDA+ (4,4%) grijpt opnieuw net naast de kiesdrempel.

Voor de Europese verkiezingen speelt ook in Oost-Vlaanderen het Verhofdstadt-effect. Hij maakt van Open Vld (23%) de grootste partij op Europees niveau. N-VA (22,6%), met Johan Overtveldt, zit de liberalen op de hielen. Sp.a (16,3%), CD&V (14,6%), Groen (10,1%) en Vlaams Belang (9,1%) volgen op ruime afstand. PVDA+ (3,5%) haalt opnieuw niet de kiesdrempel.