De Block houdt stand tegen N-VA

N-VA is dan toch niet ontastbaar, of toch niet in Vlaams-Brabant. Dankzij Maggie De Block wordt het daar een nek-aan-nek race met Open Vld. Dat blijkt uit het derde deel van De Grote Peiling van VTM NIEUWS, in samenwerking met Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Toegegeven, na Antwerpen en West-Vlaanderen wordt N-VA ook in Vlaams-Brabant de grootste partij in de Kamer. Lijsttrekker Theo Francken haalt er 22,3% van de stemmen, maar wordt op de hielen door het Open Vld van Maggie De Block, dat 21,7% pakt.

Minister van Financiën Koen Geens prijkt met CD&V op de derde plaats (15,4%), gevolgd door sp.a (13,6%) en Groen (11,3%). Vlaams Belang haalt met 5,7% net de kiesdrempel. PVDA+ doet dat niet (2,1%). Let wel op het grote aantal onbesliste kiezers, maar liefst 26% weet nog altijd niet op wie te stemmen.

Op Vlaams niveau mist een heel ander beeld. Open Vld mist duidelijk het Maggie-effect en is met lijsttrekker Gwendolyn Rutten de derde partij (14,9%). De grootste partij is ook hier N-VA (23,8%), met Ben Weyts als lijsttrekker. Op plaats twee staat het CD&V van lijsttrekker Peter Van Rompuy, zoon van Europees president Herman Van Rompuy.

De grote verliezer hier lijkt Vlaams Belang. In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen van 2009 haalt de partij 6,7% minder stemmen en haalt het ook hier nipt de kiesdrempel (5,9%).

Europees wordt het in Vlaams-Brabant een overwinning voor Open Vld. Guy Verhofstadt zorgt voor 22,9% van de stemmen. N-VA volgt net op de tweede plaats, met 22,6%. Dan volgt nog CD&V (17,8%), sp.a (14%), Groen (12,4%) en PVDA+ (2,3%).