Grote Peiling: CD&V haalt 20% in W-VL

Als het van West-Vlaanderen afhangt, haalt CD&V bij de komende verkiezingen de beoogde drempel van 20 %. Jean-Marie Dedecker, die zich met zijn partij “terugtrok achter de IJzer”, haalt in zijn thuisprovincie de kiesdrempel niet. Dat blijkt uit De Grote Peiling, afgenomen in de provincie West-Vlaanderen, van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws en De Morgen. Bovendien valt op dat nog ruim één vijfde van de West-Vlaamse kiezers onbeslist is.

Zowel op federaal, Vlaams als Europees niveau haalt CD&V minstens 20 %, een streefdoel dat afgelopen week nog naar voren werd geschoven door minister-president Kris Peeters. N-VA blijft wel de grootste partij met 22,5 % op federaal niveau, maar het verschil met CD&V (20,1 %) is in West-Vlaanderen klein. Sp.a volgt als derde partij met 18,5 %, voor Open VLD (13,3 %), Vlaams Belang (8,6 %) en Groen (7,8 %).

In tegenstelling tot in Antwerpen, haalt PVDA+ de kiesdrempel niet in West-Vlaanderen. Ook LDD haalt de kiesdrempel van 5 % niet. Met deze uitslag zou Jean-Marie Dedecker uit de Kamer verdwijnen. De kopman van LDD had zijn kandidaten nochtans op een West-Vlaamse lijst verzameld om toch verkozen te geraken.

Op Vlaams niveau rijdt CD&V de kloof met N-VA ei zo na volledig dicht. Met 25,6 % gaat de partij van lijsttrekker Geert Bourgeois maar net de CD&V van Hilde Crevits vooraf, die strandt op 24,8 %. Sp.a boet in vergelijking met de Kamer iets in en ziet Groen wat groter worden. Open VLD doet het op Vlaams niveau beduidend minder goed met 10,8 %.

Ook in Europa is N-VA in West-Vlaanderen de grootste partij. Met 24,0 % blijft ze opnieuw CD&V (22,8 %) net voor. Open Vld geniet duidelijk van het Verhofstadt-effect en klimt over sp.a naar 16,8 %. De socialisten moeten het met 16,6 % doen. Vlaams Belang (8,6 %) en Groen (7,3 %) sluiten de rij af.