100.000 holebi's feesten op Gay Pride

Zo'n 100.000 holebi's en sympathisanten zijn vanmiddag samengekomen in Brussel voor de negentiende gay-pride.Die begon traditioneel met een grote regenboogvlag - symbool van de homogemeenschap - gedragen door de menigte. Maar het hoogtepunt was natuurlijk de parade van tientallen praalwagens waarop gedanst en gefeest werd.

Een week voor de regionale, federale en Europese verkiezingen heeft de Pride als motto ‘Kies voor Gelijkheid’ gekozen en roepen de organisatoren de politici op werk te maken van volledige gelijkheid voor alle gezindheden, zowel in België als internationaal.

"Wat negentien jaar geleden een feest voor de holebi-gemeenschap en hun sympathisanten was, is uitgegroeid tot een feest van de diversiteit", zeggen de organisatoren. "Negentien jaar geleden, bij de eerste Pride, stond hier geen enkele politicus op het podium. Vandaag zijn bijna alle partijen vertegenwoordigd.”

“In België hebben we een enorme vooruitgang gekend maar er is nog heel wat werk voor de boeg. Zo is de laatste verwezenlijking het mee-moederschap maar zullen de mee-vaders hun hoop moeten stellen in de volgende meerderheid. Ook is er nog heel veel inspanning nodig om de discriminatie van transgenders weg te werken. Tot op vandaag moeten zij langs een psychiater en moeten ze zich laten steriliseren voor ze erkend worden."

De organisatoren van de Pride vragen dan ook dat alle partijen zich achter drie eisen scharen: volledige gelijkheid, geen enkele vorm van discriminatie en concrete actie tegen elke vorm van homo-, lesbi- of transfobie. "De politici moeten die naar elk beslissingsniveau meenemen, lokaal, federaal, Europees en internationaal", klinkt het. "Rusland, Nigeria en Oeganda zijn slechts drie actuele voorbeelden van de schrijnende situatie van LGBTI-rechten wereldwijd, in 72 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar."