Grote Peiling: strijd op links in Antwerpen

Als de provincie Antwerpen een voorbeeld is voor de rest van Vlaanderen, dan bevestigt N-VA meer dan ooit op 25 mei, maar is het vooral de strijd op de linkerzijde die losbarst. Dat vertelt De Grote Peiling, afgenomen voor de provincie Antwerpen, van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws en De Morgen.

N-VA zet volgens de peiling een absolute monsterscore neer op federaal vlak met net geen 35 procent. De tweede partij, CD&V, volgt op maar liefst twintig procent: 14,6 %. Verrassender is de puike score van Groen (10,9%), waarmee het zelfs voor sp.a komt (10,8%). Ook PVDA+ doet het goed met 6,5%. Het is duidelijk: de linkerzijde is volledig versplinterd.

Een gelijkaardig beeld op Vlaams niveau. De score van N-VA is iets kleiner zij het nog steeds enorm: 31,4%. CD&V doet het dan weer iets beter dan op het federale vlak, maar staat nog steeds op ruime afstand van N-VA met 17,7%. Dat is vooral slecht nieuws voor Kris Peeters, die ver van zijn beoogde 20% blijft en de strijd met Liesbeth Homans verliest.

Groen doet het ook in Vlaanderen goed met 10,6 procent. Daarmee zit het vlak achter sp.a, dat ook hier klappen krijgt: 10,7 procent. De druk van de PVDA+ is duidelijk, want met 5,9 % haalt de partij van Peter Mertens ook hier de kiesdrempel.

Voorts moet Vlaams Belang zich zorgen blijven maken: 9,4 procent voor de Kamer in de thuisprovincie. Voor het Vlaams Parlement scoort het iets beter met 11,9%. Open Vld heeft dan weer reden om voorzichtig optimistisch te zijn. Op federaal vlak de derde partij met 12,3%, voor het Vlaams Parlement halen de liberalen 11,2%.